Jangan Sesekali Simpan 10 Jenis Makanan Ini Di Dalam Peti Sejuk
Ya, selepas balik dari membeli belah barang keperluan dapur, anda
mesti rasa letih dan konfius nak letak mana satu dalam peti sejuk, mana
yang nak dibiarkan. Akhirnya anda malas berfikir, dan meletakkan
semuanya dalam peti sejuk.
Berikut merupakan 10 jenis makanan yang anda kena elak untuk simpan dalam peti sejuk.
1. Ubi Kentang- Ubi kentang akan merasa “gembira” jika anda menyimpan
ia di tempat yang kering, dan gelap. Menyimpan di dalam peti sejuk akan
menukar kanji dalam kentang kepada gula, dan ini akan mengakibatkan
satu rasa yang kurang enak pada kentang.
2. Tomato – Simpan sahaja tomato di luar peti sejuk di tempat yang
kering. Menyimpan di dalam peti sejuk akan menyebabkan tomato kehilangan
kesegaran dengan lebih cepat.
3. Madu – Simpan madu di dalam suhu bilik dan jauhkan dari matahari.
Menyimpan di dalam peti sejuk akan menyebabkan madu berbuah bentuk
seakan kristal dan mengeras.
4. Tembikai – Menyimpan tembikai di dalam peti sejuk akan
mengakibatkan ia kehilangan pengantioksida. Biarkan ia di luar untuk
mengelakkan ia kehilangan nutrien yang sepatutnya kita ambil.
5. Bawang- Ramai yang tersilap bahagian ini.Menyimpan bawang dalam
peti sejuk akan menyebabkan makanan lain di dalam peti sejuk terkena bau
dari bawang. Simpan sahaja bawang di dalam almari makanan.
6. Roti – Ya, ramai yang lakukan ini. Anda menyimpannya di dalam peti
sejuk kerana menyangka ianya dapat menghalang pembentukan kulat. Ya,
memang ianya menghalang, tetapi ianya akan menjadi sedikit keras dan
kering. Ya, boleh menyimpannya, tetapi masukkan di dalam bekas khas
kontena dan jangan biarkan ia terbuka.
7. Kopi -Ianaya akan menyebarkan bau kepada makanan yang berada dalam
peti sejuk. Maka, barkan ia di dalam suhu bilik bagi mengekalkan
kesegarannya.
8. Bawang putih – Simpan bawang putih di dalam tempat yang gelap,
kering an masukkan di dalam beg kertas. Ia akan terus kekal segar.
Menyimpan di dalam pet sejuk menggalakkan pertumbuhan kulat pada bawang
putih.
9. Sos – Semua sos boleh kekal segar dengan hanya meyimpannya di dalam suhu bilik dalam keadaan kering.
10. Tumbuhan herba – Menyimpan tumbuhan herba di dalam peti sejuk
akan menyebbakan ianya hilang kesegaran dengan lebih cepat. Simpan
tumbuhan herba dalam bentuk jambangan bunga, dan letakkan dan biarkan
separuh dari herba itu di dalam air. Biarkan sahaja di dalam suhu bilik.
Moga selepas ini, anda tidak lagi membuat kesilapan menyimpan makanan yang tidak sepatutnya di dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment